سی شارپ (به انگلیسی: C#) زبانی شیءگرا و سطح بالا از خانوادهٔ زبانهای چارچوب داتنت شرکت مایکروسافت است. زبان سی شارپ، یک زبان برنامهنویسی چند الگویی و است و منظم شده مدلهای تابعی، امری، عمومی، شیءگرا و جز گرا و در بستر دات نت میباشد. این زبان توسط مایکروسافت و جزئی از دات نت به وجود آمد و بعداً استانداردهای ECMA و ISO را نیز در بر گرفت. سی شارپ یکی از ۴۴ زبان برنامهنویسی است که توسط زمان اجرای زبان مشترک از چارچوب داتنت پشتیبانی میشوند و در همه جا به وسیله مایکروسافت ویژوال استودیو شناخته میشود. زبان سی شارپ با قدرت و در عین حال سطح بالایی خود توانسته توجه بسیاری از برنامه نویسان را به خود جلب کند. این زبان برپایه سادگی، مدرن بودن، همه منظوره و شیءگرا بودن ساخته شد. آندرس هجلزبرگ، طراح زبان برنامهنویسی دلفی، سرپرستی تیم طراحان زبان سی شارپ را بر عهده داشت. این زبان دارای دستوری شیءگرا مشابه ++C است و به شدت از زبانهای جاوا و دلفینیازمندمدرک تاثیر پذیرفتهاست. در ابتدا نام این زبان COOL بود که مخفف C like Object Oriented Language بود، هر چند در ژوئیه ۲۰۰۰، زمانی که مایکروسافت پروژه را عمومی اعلام کرد، اسم آن به سی شارپ تغییر پیدا کرد. آخرین نسخه آن نسخه ۵٫۰ است که همزمان با داتنت ۴٫۵ در آگوست ۲۰۱۲ منتشر شد.
اهداف طراحی زبان
- استاندارد ECMA این اهداف طراحی زبان را برای سی شارپ بر آورده میسازد:
- سی شارپ یک زبان برنامهسازی ساده، مدرن، برای اهداف عمومی و شیءگرا است.
- به دلیل اهمیت داشتن موضوع نیرومندی و دوام و بهرهوری برنامهنویس، زبان دارای چککننده Strong Type، چککننده مرزهای آرایه، تشخیص حالتهایی که یک متغیر مقداردهی اولیه نشدهاست، قابلیت انتقال کدها و Garbage Collection خودکار است.
- این زبان برای استفاده در اجزای توسعه نرمافزار برای دستیابی به مزایای سیستمهای توزیعی در نظر گرفته شدهاست.
- قابلیت انتقال برنامهنویس بسیار مهم است، خصوصاً برای آن دسته از برنامهنویسانی که با زبانهای C و C++ آشنا هستند.
- پشتیبانی از این زبان برای بینالمللی شدن بسیار مهم است.
- زبان سی شارپ برای نوشتن برنامهها برای سیستمهای تعبیه شده و میزبان در نظر گرفته شدهاست، از سیستمعاملهای پیچیده بسیار بزرگ گرفته تا توابع اختصاصی بسیار کوچک.
- هر چند برنامههای نوشته شده با سی شارپ طوری هستند که از لحاظ حافظه و پردازنده مورد نیاز مقرون به صرفه باشند، ولی خود زبان از لحاظ اندازه و کارایی به خوبی زبانهای C و اسمبلی نیست.
تاریخچه
در سال ۱۹۹۹، شرکت سان اجازه استفاده از زبان برنامهنویسی جاوا را در اختیار ماکروسافت قرار داد تا در سیستمعامل خود از آن استفاده کند. جاوا در اصل به هیچ پلت فرم یا سیستمعاملی وابسته نبود، ولی ماکروسافت برخی از مفاد قرار داد را زیر پا گذاشت و قابلیت مستقل از سیستمعامل بودن جاوا را از آن برداشت. شرکت سان پروندهای علیه ماکروسافت درست کرد و ماکروسافت مجبور شد تا زبان شیءگرای جدیدی با کامپایل جدید که به ++C شبیه بود را درست کند. در طول ساخت دات نت، کلاسهای کتابخانهای با زبان و کامپایلر SMC نوشته شدند. در سال ۱۹۹۹ آندرس هلزبرگ گروهی را برای طراحی زبانی جدید تشکیل داد که در آن زمان نامش Cool بود و همانند C بود با خواص شیءگرایی. ماکروسافت در نظر داشت اسم این زبان را تا آخر Cool قرار دهد، ولی به دلیل مناسب نبودن برای اهداف تجاری این کار را نکرد. در ارائه و معرفی رسمی چارچوب داتنت در PDC در سال ۲۰۰۰ این زبان به سی شارپ تغییر نام یافت و کتابخانه کلاسها و runtime در ایاسپیداتنت به سی شارپ منتقل شدند. مدیر و سرپرست طراحان در ماکروسافت آندرس هلزبرگ بود که تجربه قبلی او در طراحی Framework و زبانهای برنامه سازی++Borland، دلفی (شهر)،Turbo Pascal، ویژوال سی++ به آسانی در دستورالعملهای سی شارپ قابل رویت است و به همان خوبی در هسته CLR.